Bekkerveld2 op tienertour (maar kan 100-jarige toch niet bijbenen)
Rijdend over de A73 richting Vierlingsbeek dwaalden de gedachten al af naar de volgende
uitwedstrijd. Uit in Cuijk. Omdat er voor Bekkerveld2 in de competitie niets meer te winnen
en niets meer te verliezen valt werd er gemijmerd of het mogelijk zou zijn om er één busrit
van te maken en beide wedstrijden vandaag te spelen? Maar al snel werd de knop omgezet
naar de wedstrijd tegen Volharding2. Bij aankomst op Sportpark Soetendaal heerste er enige
teleurstelling. Ondanks het feit dat voetbalclub Volharding dit jaar zijn 100-jarige bestaan
viert, en spelers en begeleiding van Bekkerveld2 de vereniging daarmee van harte feliciteren,
was er geen feesttent aanwezig. Heel jammer, want Bekkerveld2 houdt wel van feesttenten.
Dan maar doen waar we echt voor waren gekomen en dat is met goed voetbal drie punten
meenemen.
Goed voetbal is echter uit tegen Volharding meestal een illusie. Dat ligt enerzijds aan het
veld waarop gespeeld moet worden. Dat was dit keer gelukkig op het mooie grote
hoofdveld dat er op het eerste oog prima bij lag. Maar bij nadere inspectie blijkt het gras
een tikkie te hoog en is de onderlaag nogal hobbelig. Anderzijds is ook de speelwijze van
de thuisclub meestal een beletsel voor Bekkerveld2 om tot goed voetbal te komen.
Volharding2 is in het bezit van een aantal spelers die niet alleen 90 minuten ‘er voor gaan’
maar ook een soort van kruising vormen tussen een Sint Bernhard en Luis Suarez. Je kunt ze
om een boodschap sturen, ze zijn onberekenbaar, ze zijn lastig en ze werken zich een slag in
de rondte. Maar ze bijten niet. Dat laatste letterlijk, want Volharding2 kan een tegenstander
-3-
wel degelijk pijn doen. Op de mooie tribune, van waar je zo de kantine in kunt lopen voor
iets lekkers, zijn we dan ook benieuwd hoe de wedstrijd zijn loop zal nemen.
Als we de opstelling er bij nemen valt op dat de selectie van Bekkerveld2 vandaag voor de
helft bestaat uit tieners. Dat levert meteen al een probleem op als scheidsrechter Grens zijn
bril op moet zetten. Hij ziet de pas 16-jarige Guy Havenith, vandaag debuterend in de basis,
abusievelijk aan voor zijn kleinzoontje en moet 2x kijken voordat hij Guy toestemming geeft
om aan de aftrap te verschijnen.
Vervolgens kunnen we dan toch beginnen en de wedstrijd begint dan zoals verwacht. Beide
teams proberen wel te voetballen, maar hanteren, vanwege de gesteldheid van het veld, ook
regelmatig de lange bal. Bekkerveld2 wil niet, zoals vorig seizoen toen het in de tweede helft
van de competitie uit bij Volharding2 pas zijn eerste nederlaag leed, in het mes lopen en
speelt compact. Het wil daarmee Volharding2 wat uit zijn tent (…) lokken. Na 12 minuten
lijkt deze speelwijze zijn vruchten al af te werpen als Thom Vluggen vrije doortocht krijgt
richting Dave Albers in het doel bij Volharding2. Is het het stroeve veld of zijn het de
-4-
manmoedig jagende verdedigers die Thom hierbij parten spelen? Feit is dat Thom wel hard
schiet, maar te dicht in de buurt van Albers waardoor laatstgenoemde nog net redding kan
brengen. Op het kwartier is er dan een tegenaanval van Volharding2. De voorzet van rechts
wordt echter door alles en iedereen gemist. Ruim 5 minuten later is het dan Sil Lardinois die
wederom Thom Vluggen aan het werk zet. Thom snelt weer in vrije positie op Dave Albers
af, maar unter Bedrängnis schiet Thom de bal dit keer ruim voorlangs de goal van de
doelwachter van Volharding2. Weg dikke kans numero 2.
Na 25 minuten heeft Volharding2 dan een prachtige aanval, zeker gezien de staat van de
grasmat, in petto. Het afsluitende schot zeilt echter hoog over.
-5-
Het antwoord van Bekkerveld2 laat niet lang op zich wachten. Dankzij het scorebord weten
we dat we 28 minuten spelen als Sil Lardinois een soepel lopende aanval van Bekkerveld2
besluit met een mislukte voorzet. De bal belandt hierbij echter bovenop de lat en stuitert
weer het veld in.
Bekkerveld2 is nu de bovenliggende partij en zet goed druk op de bal. Hierdoor ziet Dave
Albers zich genoodzaakt om een terugspeelbal in zijn handen te nemen. Scheidsrechter
Grens ziet altijd alles met zijn arendsogen en ook dit ontgaat hem niet. Indirecte vrije trap in
de 16 meter voor Bekkerveld2. De uitvoering door de blauwwitte mannen is echter zo
omslachtig dat hieruit bijna een tegenaanval van Volharding2 ontstaat.
-6-
De druk van Bekkerveld2 houdt echter aan, de bal wordt weer veroverd en dan is het Thom
Vluggen die in minuut 31 een draaiend schot vanaf de zijkant van het zestienmetergebied
maar net bij de tweede paal over ziet gaan.
En twee minuten later alweer een actie van Bekkerveld2 op de vijandelijke helft. Tijdens een
gevaarlijke aanval valt de bal net niet goed voor de voorwaartsen. De bal eindigt daardoor
bij de tweede paal waar Stan Willems de laag stuiterende bal net niet in het doel kan
koppen. Stan wordt hierbij ongelukkig in het gezicht geraakt. Arbiter Grens beoordeelt dit
waarschijnlijk als laag koppen, want er volgt geen sanctie in de vorm van een strafschop.
-7-
De laatste 10 minuten voor rust is het dan opeens Volharding2 dat weer een teken van
leven geeft. Het is Harm Thielen die in minuut 36 bij de tweede paal een goed schot in
petto heeft. Maar de eveneens in de basis debuterende Henkie Werink tikt de bal beheerst
over. Uit de aansluitende hoekschop ontstaat het volgende gevaar voor het doel van
Bekkerveld2. Rob van Bussel goochelt zich op de achterlijn door de defensie van
Bekkerveld2 en geeft de bal dan af aan Sam Litjens. Deze schiet de bal zonder omwegen op
doel, maar Henkie Werink redt andermaal. In minuut 41 gaat het dan echter toch goed mis.
Balverlies in de opbouw van Bekkerveld2 resulteert in een aanval van Volharding2 waarbij
Jasper van Elferen, die ’s middags ook nog zal spelen voor Volharding1, de bal ineens
doortikt naar de vanuit het middenveld opstomende Rik Geurts. De balaanname van Geurts
op het hobbelige veld is fenomenaal waardoor hij in vrije positie opduikt voor Henkie
Werink. De stuiterende bal wordt dan ineens en met wat geluk binnenkant paal onhoudbaar
binnen geschoten. En ietwat tegen de gang van het spel staat Volharding2 op een 1-0
voorsprong. De laatste minuten voor de rust heeft Volharding2 dan de wedstrijd onder
controle, maar gebeurt er voor beide doelen niets noemenswaardigs meer.
-8-
In de tweede helft begint Bekkerveld2 fel en oogt Volharding2 wat mat. Bekkerveld2
probeert de gelijkmaker te forceren en speelt nu weer nadrukkelijk op de helft van
Volharding2. Maar het eerste echte wapenfeit na de rust is toch weer voor Volharding2. Na
53 minuten kan Mick Schrijnemaekers op het laatste moment nog redding brengen als
Volharding2 gevaarlijk countert. 2 Minuten later komt Demsey Dowson bij Bekkerveld2 er in
voor de moegestreden Guy Havenith. Guy speelde prima en zocht als verdedigende
middenvelder telkens de voetballende oplossing. Fysiek komt hij op dit niveau echter nu nog
tekort voor een hele wedstrijd. Met Demsey komt er daarnaast nog meer aanvalskracht in bij
Bekkerveld2. En dat blijkt een minuut later als het Lars Meekel en Thom Vluggen in
eendrachtige samenwerking lukt om tot diep in de vijandelijke 16 te penetreren. Maar het is
toch weer de verdediging van Volharding2 die op het laatste moment de bal weet weg te
werken.
De ballen van Volharding2 verdwijnen nu steeds vaker in het niemandsland. Maar niet in
minuut 62 als een diepe bal bij Sander Oudenhoven komt. Het wijfelende vlagsignaal van de
assistent grensrechter wordt hierbij niet door Grens overgenomen. En dat lijkt terecht.
-9-
Oudenhoven blijft inmiddels rustig en schuift de bal naar Rob van Bussel. Alleen voor keeper
Henkie Werink schiet van Bussel de bal beheerst in het doel. Daarmee de voorsprong van
Volharding2 verdubbelend. In reactie hierop brengt Bekkerveld2’s coach Jorrit Dacier
rechtsback Marc Boosten in het veld voor Daan Lokkers. Marc moet voor meer diepgang
aan de rechterflank zorgen in een poging de achterstand alsnog om te buigen. 7 Minuten
na Volharding2’s tweede doelpunt komt dan ook Bas Janssen in het veld voor Bekkerveld2.
Sil Lardinois maakt plaats. En nog geen minuut later weet Bekkerveld2 de achterstand te
halveren. Thom Vluggen houdt het overzicht en speelt Demsey Dowson vrij binnen de 16
meter van Volharding2. Demsey blijft rustig en speelt in één tijd de bij de tweede paal
staande Stan Willems aan. Stan schiet de bal hard langs de volkomen machteloze Dave
Albers in het doel.
Een prachtige aanval waarbij het vonnis wordt geveld door twee achttienjarigen.
- 10
-
Dit geeft de burger weer moed. Maar 2 Minuten na de aansluitingstreffer komt Bekkerveld2
goed weg. Bij een aanval van Volharding2 neemt Grens het vlagsignaal van zijn assistent nu
wel over daar waar het weer geen buitenspel leek te zijn voor de vrij gespeelde aanvaller
van Volharding2. In de tegenaanval krijgt Bekkerveld2 dan een unieke mogelijkheid op de
gelijkmaker. De bal valt in het vijfmeter gebied van Volharding2 en doelman Dave Albers
staat vast op de lijn. Bas Janssen hoeft alleen nog het laatste zetje te geven, maar maait
hopeloos over de enigszins ‘vals’ stuiterende bal.
11 Minuten voor tijd is het dan weer Volharding2 dat van zich laat horen. Maar Henkie
Wering in het doel bij Bekkerveld2 redt 1 op 1 met de voor Jasper van Elferen ingevallen
Sander Gerrits. Minuut 81 ziet dan de vierde wissel aan Bekkerveld2 kant als Frank
Schoumakers in het veld komt voor de met een blessure uitvallende Antwan Werink.
Bekkerveld2 probeert nog het één en ander te forceren. Maar het is veel te slordig in de
opbouw en ook de lukraak naar voren geschoten ballen vallen niet één keer goed. En de
klok staat inmiddels op 85. Het is zelfs Volharding2 dat in minuut 87 de definitieve
beslissing kan forceren. Maar Henkie Werink redt 2 keer fenomenaal op de inzet van de
- 11
-
volledig vrijstaande Sander Gerrits. Hierna gebeurt er niets meer en als de uitstekende
scheidsrechter Grens een einde maakt aan de wedstrijd beseffen alle Bekkervelders dat er
vandaag meer had ingezeten. Na afloop in de kantine van Volharding wordt er dan ook niet
veel gesproken. Alleen door het uitbundige frikandellemeisje, dat wel vreemd opkijkt als er
naast de obligate biertjes en burgers ook 7 happymenu’s met bijbehorende kindercola