Met zeven punten uit te de eerste drie wedstrijden mag de seizoenstart van
Vogelenzang verrassend en meer dan goed genoemd worden. Wie had gedacht dat
we de uit ouverture bij DSK drie punten zouden peuren, door met 2 – 1 zouden
winnen? De twee doelpunten van Kevin waren de beloning voor 100% inzet van
Vogelenzang en misschien wat onderschatting van de kant van DSK?. De
tegenstander liet trouwens in de laatste fase van de wedstrijd mogelijkheden op een
puntendeling liggen, maar daar zijn wij natuurlijk niet rouwig om.
In de eerste thuiswedstrijd tegen Spaarnwoude wist Vogelenzang het eerste kwartier
zonder kleerscheuren door te komen. Daarin ontstond er een wedstrijd die het
aanzien alleszins waard was, met scoringskansen aan beide zijden van het veld.
Dankzij een doelpunt uit een mooie vrije schop leek Spaarnwoude aan het langste
eind te trekken, ware het niet dat Dave van Haastrecht (met het hoofd nog wel!!)
heel kort voor het sluiten van de markt een puntje voor Vogelenzang uit het vuur
sleepte. Los van het resultaat was er veel lof voor het goede fluiten van de
scheidsrechter van dienst, de heer Geurts. Deze informatie bereikte me van meerdere
kanten en dat hoor je niet vaak. Dus eer wie eer toekomt. Met deze scheidsrechter,
overgekomen uit West 1, hadden we nog niet eerder kennis gemaakt.
!
Op zondag 21 september de uitwedstrijd in Heemstede tegen de Heemstede
Berkenrode Combinatie (wat vind ik dat toch een mooie clubnaam), bij velen beter
bekend als HBC. Mocht Vogelenzang ooit eerder een competitiewedstrijd tegen deze
veel grotere club gespeeld hebben, dan ben ik het in ieder geval kwijt.
HBC won een week eerder bij en van RCH met 1 – 0 en volgens het Haarlems
Dagblad (zo meen ik me te herinneren) deed de ploeg zichzelf daarmee te kort,
gezien het grote aantal kansen dat werd vermorst.
!
Ruim honderd kijkers langs de lijn waren benieuwd naar de verrichtingen van beide
teams. Niet uit te sluiten valt echter, dat nog een grote schare HBCers in de
kantine vertoefde, om de TV uitzending van Feyenoord – Ajax te volgen.
Na een paar minuten was er een eerste schotkans uit een moeilijke hoek voor
Vogelenzang. Die bal ging met de wind mee naast. HBC kreeg gaandeweg meer
balbezit, maar het aantal keren dat men kort voor keeper Michel wist te verschijnen
was beperkt. Keeper Michiel de Boer moest twee keer (17de en 39ste minuut) prima
handelend en zelfs klemvast optreden. HBC probeerde het ook wel met schoten van
afstand, maar die waren op één poging na (net naast) niet echt doelgericht.
De pauze werd bereikt met een 0 – 0 stand en dat gaf de Vogelenzangse speler en
kijker moed.
Iets verlaat na de pauze de kantine (druk, druk, druk) uitkomend bleek Vogelenzang
een verrassende 0 – 1 voorsprong te hebben genomen. Invaller Pim de Koning wist
opkomend vanaf het middenveld vanaf de hoek van het strafschopgebied de bal via
de binnenkant paal binnen te schieten. Aan het spelbeeld veranderde in vergelijking
met de eerste helft niet veel. HC had meer balbezit, Vogelenzang probeerde de
geledingen vanuit de verdediging gesloten en counterde wanneer het maar enigszins
kon. De laatste passje binnendoor wilde echter meestal niet lukken, ook door attent
verdedigen van de HBC defensie. Eén keer lukte het wel, in de 80ste minuut, maar
de bal ging maar net langs de verkeerde kant van de paal. De scheidsrechter telde
om allerlei redenen zes minuten in de tweede helft bij. Dat leek me wel terecht, op
grond van het aantal wissels en blessurebehandelingen. ‘Terriër’ Dennis Kleverlaan
moest regelmatig worden opgelapt. Het is in zijn spel ingebakken dat hij voor niets
en niemand opzij gaat. ‘Onverzettelijk’ had zijn tweede voornaam kunnen zijn.
Scheidsrechter De Kruijff (dacht ik) probeerde van het begin af aan wel de snelheid
in het spel te houden om door te laten doorspelen na een overtreding, waarbij men
wel in balbezit bleef. In de 1 – 0 stand in het voordeel van Vogelenzang zou geen
verandering meer komen, dankzij een goede wedstrijdinstelling van de hele ploeg,
opnieuw twee klasse-reddingen/reacties van Michiel en de HBC doelpogingen en die
veelvuldig te ver over, of naast gingen.
!
We hebben het wedstrijdverslagje van HBC’s Mats natuurlijk gelezen. Hij is van
mening, dat de spelers van HBC niet zo goed overweg konden met het “stroeve veld
en de logge spelers van Vogelenzang wel, die daarvan profiteren”. Iedereen heeft
recht op zijn eigen mening en stel dat het al waar is (al lijkt me een logge speler
die op een stroef veld beter uit de voeten kan en een tegenstelling op zich), dan
zijn we dus ‘gematst’ door de mensen die het terreinonderhoud bij HBC doen. In dat
geval, onze dank aan deze mensen voor de attentie.
!
Zondag 28 september staat de thuiswedstrijd tegen RCH op het programma. RCH
kon een week eerder de eerste drie punten binnenhalen. Het zal smaken naar meer,
maar Vogelenzang zal daar niet aan mee willen werken. Een paar jaar geleden
vertoefde RCH één seizoen in de vijfde klasse. Vogelenzang wist thuis toen ruim te
winnen, om daarna de uitwedstrijd en in de nacompetitie van dat seizoen van deze
club te verliezen. Graag willen we die 2 – 1 achterstand in gewonnen wedstrijden