21-05-2014 OG wint van Vogelenzang, maar

21-05-2014 OG wint van Vogelenzang, maar promotie is nog in zicht
Onze Gezellen (OG) was op zondag 18 mei in de eerste nacompetitiewedstrijd (1ste ronde 4de
klasse/5de klasse, poule D) in en tegen Vogelenzang de terechte winnaar. Vogelenzang
verloor met 1 – 3 en raakte daarmee ook de ongeslagen status dit seizoen op eigen veld.
Vogelenzang kon met een bijna complete selectie aantreden. Dave van Haastrecht heeft zijn
liesoperatie achter de rug en was volgens planning ook voldoende hersteld om te kunnen
spelen. Alleen onze eerste keeper Michiel de Boer moest wegens werkzaamheden verstek
laten.
Vogelenzang startte met Bob Vreeburg, Dick van Harlingen, Dennis Keverlaan, Jerry van
Alphen, Tom v.d. Oever, Kevin van der Raad, Nick van Nieuwenhuizen, Robin Nederstigt,
Lennart Loorbach, Niels Dedding en Evert Metselaar. Op de bank hadden Daan Koppen
(reservekeeper), Mike van der Raad, Dave van Haastrecht (direct na rust invaller voor Jerry),
Christophe Aprahamian (na 88 minuten invaller voor Bob), Pim de Koning (na 70 minuten
invaller voor Lennart) en Bob van Haaster plaatsgenomen.
Fons Vinken had de rol van stadionspreker op zich genomen en kondigde de spelers van
beide verenigingen voor het betreden van het veld aan.
De wedstrijd stond onder leiding van de heer M. Nouamani, geassisteerd door de heren S.
Vacean en B.J. Kraanen. De heren kweten zich keurig van hun taak. Pas ver in de tweede helft
waren er een paar beslissingen, die in iedere geval aan Vogelenzang de wenkbrauwen wat
omhoog deed gaan.
Het eerste kwartier gebeurde er voor de beide doelen niets noemenswaardigs, waarna Niels
voor de eerste keer op proef werd gesteld en het daar goed van af bracht. Nog geen minuut
later slaagde Lennart er in om met een vrije schop Nick te bereiken. Veel hoger opspringend
dan zijn tegenstander kopte hij op de bal vanaf de rand van het doelgebied binnen. In de
20ste minuut had het al weer gelijk kunnen staan. Na een communicatiemisverstand tussen
Dick, die de bal over de uitkomende Niels heen kopte, kreeg OG een uitgelezen
mogelijkheid. OG raakte de bal slechts half hard waardoor de doorgelopen Dick de bal nog
net voor de doellijn weg kon trappen. Daarna volgen er nog twee goede kansen voor OG. Uit
een vrije schop vloog een kopbal net naast en Niels wist na goed uitlopen nog een keer
redding te brengen. Na een half uur ging Nick neer in het strafschopgebied van de
tegenstander. De scheidsrechter oordeelde ‘niets aan de hand’ en liet doorspelen. Aan de
andere kant wist Tom een inzet van OG koppend naast onze goal te werken. Vervolgens tikte
Niels een bal net voor de voeten van OG speler, die zijn vizier niet scherp had staan en de
bal net naast schoot. Een door OG ingeschoten bal na een vrije schop vloog wel tegen het
net, maar leverde geen doelpunt op, wegens een terecht fluitsignaal voor buitenspel. Met het
nodige geluk en veel inzet bleef de voorspong tot aan het rustsignaal in tact.
Direct na de aftrap voor de tweede helft vermorste OG weer een kans. Na een foute
afspeelbal voorin bij Vogelenzang was OG in een vloek en een zucht aan de ander kant van
het veld. OG schoot de bal wel langs de uitlopende Niels. Dit keer was het Dennis, die bij de
tweede paal de bal wist weg te roeien. De Vogelenzang trom kwam op het terras
tevoorschijn en werd geroerd. Net toen Gijs daar de kwalificatie “beroerd” aan had
verbonden, kwam er ritme in het gebonk. Bonk, bonk, bonk “Voog”. Misschien wat minder
origineel, wel duidelijk hoorbaar. Na 50 minuten vloog een schot net naast, Niels stond
daarbij op dat moment ‘muurvast’.
Rond het uur spelen kwam OG door een frommelgoal toch langszij. De druk op Vogelenzang
werd groter en groter, alle afvallende ballen werden een prooi voor de tegenstander. Meer en
meer kreeg Robin lange ballen in de diepte. Hij liep zich een slag in de rondte om die ballen
te halen en om een aanspeelpunt te zijn voor zijn medespelers. Twee halve kansjes kreeg
Vogelenzang na die gelijkmaker. Eén was er voor Robin en in de 75ste minuut viel een
balletje net over de OG verdediging, die net iets te hard was voor de tot in het
strafschopgebied doorgelopen Dennis. Een snelle mooie aanval beginnend bij de keeper van
OG luidde in de 80ste minuut de 1- 2 in. Zuur was het wel, dat de scheidsrechter en de
assistent scheidsrechter de daaraan voorafgaande handsbal van de keeper buiten het
strafschopgebied van OG over het hoofd zag. Vogelenzang probeerde in de laatste vijf
minuten nog een paar keer dreigend voor het doel van OG te komen. Dat lukte een paar
keer. Nick kopte rakelings over. Vogelenzang gaf bij die pogingen achterin meer ruimte weg.
Mede daardoor scoorde OG net voor het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter toch een
derde keer.
Bij de nacompetitie hoort na de wedstrijd ook een penaltyreeks. Die werd met 12 – 11
gewonnen door Vogelenzang. Dit kan aan het eind van de rit ook nog van belang zijn. Het
schijnt nog een puntje op te leveren. Keeper Niels liet ook door de 12de penalty van OG te
stoppen zien een waardige vervanger van Michiel te zijn. In de lange penaltyreeks miste
Vogelenzang één keer en OG dus twee keer. Beide partijen misten één keer in de eerste
reeks van vijf penalty’s. Daarna werden alle strafschoppen benut, tot die nuttige redding van
Niels, bij de twaalfde strafschop van OG.
Een heel contingent leden van onze zuiderbuurvereniging Van Nispen was ook bij deze
wedstrijd aanwezig om Vogelenzang een hart onder riem te steken en dat werd zeer op prijs
gesteld. Het vlaggenschip van Van Nispen heeft trouwens op het eind van de competitie het
verblijf in de derde klasse veilig weten te stellen. Hillegom blijft komend seizoen in tweede
klasse dankzij een broodnodige hele ruime 8 – 1 overwinning. Vogelenzanger Aiden Ryan
scoorde in die wedstrijd twee keer. Dat is wel een felicitatie richting Van Nispen en Hillegom
waard. Nu ons eerste nog. Het zou toch prachtig zijn, als ons team zichzelf gaat belonen
voor een uitzonderlijk goed seizoen. Onsterfelijkheid bestaat niet, maar de namen van de
spelers die een bijdrage leveren aan zo’n succes zullen in de verenigingsboeken en op
internet niet weg te poetsen - en ook niet anderszins te verwijderen zijn.
Alles komt nu aan op de tweede en laatste nacompetitiewedstrijd tegen Olympia ’25 in
Hilversum. Die wedstrijd zal aanstaande zondag gespeeld worden in Hilversum. Onze ploeg
zal gesteund worden door een bus vol met supporters. We mogen er alle vertrouwen in
hebben, dat Vogelenzang nog één keer alles uit de kast zal halen, om die voor onze
vereniging unieke promotie te bereiken. De mannen van het eerste gaan hun huid duur
verkopen in de Vogelenzang allerlaatste finale van het seizoen. Daarna is het één week