Officieel nieuwsorgaan van de voetbalvereniging Kloosterburen – Verschijnt 2 wekelijks
De verloting komt nu al snel dichterbij………..Denkt iedereen die loten heeft verkocht eraan
zijn/haar opbrengsten en boekjes in te leveren voor of op vrijdag 10 april bij Betto of Ko?
Moeizame zege EKC 1
De dames van ST Eenrum/Kloosterburen (EKC) speelden zaterdag 4 april – nog steeds als koploper – tegen
het laaggeklasseerde Pelikaan S uit Oostwold Westerkwartier. Uit had EKC met 3-6 gewonnen maar deze
middag ging het veel moeizamer. Vooraf was er al tegenslag. Keepster Irene Bos raakte met het intrappen
aan haar hand geblesseerd en kon niet verder op doel. Marjon Bos nam haar plaats in. Ook waren de
zussen Krista Berghuis en Alinda Korhorn afwezig dus moest coach Robert Benes zijn verdediging wat
omzetten.
PelikaanS was iets meer voortvarender dan EKC. Dit leidde na 13 minuten in een 0-1 voorsprong. Bij
een aanval van Pelikaan S wist keepster Bos te redden ten koste van een corner. Deze werd in één keer
voor de wind ingeschoten: 0-1. Nu moest EKC op jacht naar de gelijkmaker maar spel-technisch lukte dat
niet. Lisette Luit, Sarah Rijzinga en Janet Toonder waren onfortuinlijk. Toch was het Toonder die uiteindelijk de
gelijkmaker noteerde. Een vrije trap van Toonder in de 33e minuut sloeg in als een granaat: 1-1. Vlak hierna
werd Merel Schothorst – die niet in de wedstrijd zat – vervangen door Irene Bos die wel kon voetballen.
Echter tot de rust bleef de 1-1 gehandhaafd. In de tweede helft had EKC het windvoordeel maar het begin
was meer voor Pelikaan S. Later kwam ook EKC weer opzetten en zocht een opening. Echter was het ook
probeerde Pelikaan S wist alles weg te werken en verdedigde haar 1-1 met alles wat ze had. Wel hadden ze
het druk met leveren van commentaar op scheidsrechter H. Luit waardoor ze meer tegen zichzelf speelden
dan tegen EKC. De thuisploeg evenwel wist hier vooreerst nog geen gebruik van te maken. Mogelijkheden
waren er wel maar treffers vielen er niet. In de 65e minuut werd Demi Mulder vervangen door Lotte
Hoogland. EKC werkte hard maar moest ook oppassen als Pelikaan S er ineens wel uitkwam. Gelukkig was
keepster Marjon Bos bij die weinige keren op haar post. Het was wederom een standaardsituatie die leidde
tot een voorsprong. Dat duurde evenwel tot de 82e minuut. EKC kreeg een vrije trap die Janet Toonder via
onderkant lat achter de Pelikaan S-keepster knalde: 2-1. Drie minuten later werd de zege veilig gesteld toen
een doorsteekpas Nicky Bos bereikte die de PelikaanS-keepster passeerde: 3-1. EKC wilde nog wel meer
maar slaagde daar niet meer in. Pelikaan S, dat nog na mokte over de volgens haar onterechte vrije trap
dat tot de 2-1 leidde, probeerde ook nog wat maar zonder resultaat. De middag had goed kunnen aflopen
als in de 95e minuut Nicky Bos – door toedoen van een Pelikaan S-speelster - niet haar knie verdraaide en
voorlopig uitgeschakeld zal zijn. Iemke Jongsma kwam nog wel in het veld maar niet veel later floot
scheidsrechter Luit af. EKC pakte de drie punten en verstevigde haar koppositie maar zag haar topscoorster
uitvallen voor onbepaalde tijd. Komende zaterdag is het Opende-EKC, 14.30 uur.
EKC 2 pakt punt tegen De Pelikanen 2
De reserves van ST Eenrum/Kloosterburen (EKC) speelden zaterdag 28 maart in Kloosterburen tegen de
reserves van De Pelikanen uit Appingedam. Uit had EKC met 5-3 verloren en ook nu zag coach Kor Nienhuis
het wat somber in daar zijn gehele as te weten Marijn Nienhuis, Rianne Eltink, Marlies Tammens en Claudia
van der Horn door allerlei omstandigheden afwezig waren. Ook Iris Knol was er niet. Toch zou het nog
verrassend goed gaan.
Ook was Roos Meijer na lange afwezigheid door een blessure weer beschikbaar. Met Jan Hofman als
scheidsrechter en Kor zelf als grensrechter nam de aanwezige coach van dames 1 Robert Benes de
coaching op zich. De Pelikanen was de betere ploeg maar EKC bood goed tegenstand en speelde zelf ook
een goede wedstrijd. Na De Pelikanen enkele keren te hebben afgestopt nam de thuisploeg in de 8e
minuut zelf de leiding. Kirsten Berghuis vond Lisanne Broekema die de falende keepster van De Pelikanen
kansloos liet: 1-0. De Pelikanen zette nu meer aan maar een goed verdedigend EKC en een in goede vorm
stekende doelvrouwe Christina Prins wilden van geen wijken weten. Aanvallend was EKC minder maar soms
was men er zeer dichtbij zoals in de 32e minuut toen de bal net op de paal kwam. Zo stond het bij de rust
nog wel 1-0. In de tweede helft had EKC de wind tegen en begon De Pelikanen ook nu weer meer aan te
dringen. Echter de thuisploeg bleef overeind en had zelf ook aanvallende initiatieven. Zo zag Kirsten
Berghuis haar schot naast gaan. Aan de andere kant moest keepster Prins meermaals handelend optreden
en dat lukte ook bijna allemaal behalve in de 78e minuut. De EKC-verdediging lette even niet op en een
schot verdween net via de paal in het net: 1-1. De gasten wilden en roken meer. Echter EKC gaf niets meer
weg en had zelf nog wat kansjes zoals enkele corners van Lisanne Broekema maar het bleef 1-1. Even was
er de teleurstelling van het gelijkspel maar later overheerste toch het genoegen van de puntendeling. EKC
2 – De Pelikanen 2 1-1 (1-0). 8. Broekema 1-0; 78. De Pelikanen 1-1. Scheidsrechter: J. Hofman (Kloosterburen)
EKC 2: Roos Meijer, Mariska Reitsma, Ryanne Bakker, Eline Oostindiën, Kaylee Smit, Minou Hegge, Christina
Prins, Berdien Bartelds, Iemke Jongsma, Kirsten Berghuis, Anouk Koster, Nathalie van der Kleij, Lisanne
Broekema.
Jitse Drent
Goede eerste helft genoeg voor winst EKC1
In Eenrum traden de dames van ST Eenrum/Kloosterburen (EKC) zaterdag 28 maart aan tegen het elftal van
ST SC Bolsward-RES uit het Friese Bolsward. Uit had EKC met moeite met 2-3 gewonnen maar nu leek het wel
goed te beginnen. In de eerste helft overheerste EKC met de wind in de rug. Het speelde de beste eerste
helft sinds weken en de combinaties liepen ook goed. Al na 4 minuten was het raak toen Sarah Rijzinga
vanaf afstand met een boogbal de 1-0 noteerde. De thuisploeg bleef komen en na 17 minuten was het
wederom raak. Via Nicky Bos en Krista Berghuis belandde het leer wederom bij Sara Rijzinga die ook nu niet
faalde: 2-0. Bolsward-RES probeerde daar wel wat tegenover te stellen maar in deze eerste helft kwamen ze
nauwelijks aan de bak. De betere kansen waren voor EKC en in de 22e minuut was het weer raak. Uit een
voorzet van Loes Korhorn schoot Janet Toonder de 3-0 binnen. Vier minuten later kon het aanwezige publiek
alweer juichen. Rebecca Postma gaf de voorzet en weer was het Sarah Rijzinga die de 4-0 binnenknalde. In
de resterende tijd deed EKC nog allerlei pogingen om de score uit te bouwen maar faalde daar niet. Aan
de andere kant hoefde het zich nauwelijks druk te maken om de tegenstander omdat die al helemaal niets
meer deed. Zo ging men de rust in met een 4-0 stand en riepen sommige supporters in het publiek al om de
tien.
Hoe anders was de tweede helft. EKC had weliswaar tegenwind maar dat mocht geen excuus zijn voor het
povere spel dat men op de grasmat legde. Het goede spel van de eerste helft was geheel verdwenen en
de Friezinnen zagen mogelijkheden om terug te komen. Ze begonnen meer aan te dringen en waren nu de
bovenliggende partij. EKC-keepster Irene Bos kreeg het nu aanmerkelijk drukker dan in de eerste helft.
Echter door haar toedoen vond Bolsward-RES in de 63e minuut de aansluiting. Bos schopte de bal uit maar
pardoes voor de voeten van een tegenstandster. Deze bedacht zich niet en schoot terug in het net: 4-1. De
thuisploeg probeerde haar voorsprong verder op te voeren maar faalde in de afwerking. Niets wilde meer
lukken en de Friezinnen kwamen steeds meer opzetten. In de 77e minuut greep coach Robert Benes in.
Marije Roelink, Rebecca Postma en Alinda Korhorn werden gewisseld voor Lisette Luit, Demi Mulder en Merel
Schothorst. Acht minuten later werd de moegestreden Marjon Bos vervangen door Iemke Jongsma. Echter
het wilde nog steeds niet lukken voorin. Demi Mulder stuitte twee keer op de keepster en ook Sarah Rijzinga
zag haar schot over gaan. Aan de andere kant wist keepster Bos haar doel lange tijd schoon te houden
maar een verrassende bal van de rechterkant boog in de 88e minuut zo het doel in: 4-2. Hier bleef het
gelukkig bij zodat EKC haar koppositie vasthoudt. Het was duidelijk een wedstrijd met twee gezichten. Wel
kwam tijdens de wedstrijd het bericht binnen dat één van de achtervolgers CVV Blauw Wit’34 onderuit ging
bij ONS Boso Sneek 2 maar dat directe concurrent ST Balk/Sleat wel weer won. Komende zaterdag speelt
EKC wederom thuis nu het inhaalduel tegen Pelikaan S uit Oostwold, aanvang 14.00 uur.