De vijg… - Buter Essence

De vijg…
Is een van de oudste vruchten die we kennen. De vijg wordt rond 9.000 v. Chr. al verbouwd in een dorp in de Jordaan‐vallei, maar ook in Klein Azië kweekte men destijds al vijgen
Klein–Azië kweekte men destijds al vijgen.
De vrucht die aan de vijgenboom groeit, is van oorsprong vrij droog en zoet van smaak. Het vruchtvlees is wit‐roze tot donkerrood, de schil is groen–geel of blauw–violet van kleur. Zowel de pitten als het vruchtvlees zijn eetbaar. Een vijg is een schijnvrucht, dit wil zeggen dat de vrucht gevormd wordt uit de bloembodem en de bloem In veel Zuid–Europese landen (o a Frankrijk Italië Griekenland en Turkije)
en de bloem. In veel Zuid–Europese landen (o.a. Frankrijk, Italië, Griekenland en Turkije) worden vijgen verbouwd.
De bevruchting van de vijg wordt gedaan door een kleine galwesp. Na de bevruchting gaat de vrucht rijpen en verandert deze van kleur. De galwesp komt niet in Nederland voor. Om toch ook hier vijgen te kunnen kweken, zijn er planten ontwikkeld, waarbij de rijping gebeurt zonder de hulp van de galwesp
gebeurt zonder de hulp van de galwesp. We kennen allemaal het verhaal van het vijgenblad uit De Bijbel. In het boek Jeremia staat de vijg voor vernietiging. Adam en Eva maakten na hun zondeval uit schaamte schorten van vijgenbladeren. Zij wilden zich hiermee verbergen voor God.
Vijgen worden vooral rauw of gekonfijt gegeten. Vijgenjam is een echte delicatesse. Ze combineren eveneens prima met rauwe ham, schimmelkaas of port.
De vrucht heeft een hoge voedingswaarde en wie er echter teveel van eet, zal kennismaken met de enigszins laxerende werking van de vijg.
Onze aromaTip is een met pure chocolade gecoat pectinevruchtje met vijgen aroma. Als we na het eten hiervan maar niet uit “De hof van Eden” gezet worden!
Chocolade gecoat pectinesnoepje met
Vijgensmaak
Benodigdheden:
Pan, garde, trechters, gedroogde en gestempelde poederbakken, plastic lepel, thermometer, stoof, RVS maatbekers, bekerglaasjes
Recept:
Nr
Grondstof
1
Suiker
‘371
44,4
1554
2
Glucosestroop 42 DE
‘361
26,5
927,5
3
Water
‘230
26,5
927,5
4
Pectine AS507
‘237
1,4
49
5
Citroenzuur oplossing 50%
‘CIA 030425
1
35
6
Vijgen aroma
VYA 190101 ‘
0,2
7
7
Chocolade, puur
100
3500
T t l
Totaal
Grondstof nr
[%]
[gr]
Werkwijze:
Maak een droge mix van de 8% suiker en pectine, roer dat snel door de watermassa.
Kook deze massa 1 tot 2 minuten, voeg de rest van de suiker en glucosestroop toe.
Kook tot een droge stof van 76‐77° Brix ( +/‐ 108°C ) laat de massa afkoelen tot onder de 100°C
100
C en roer het zuur, kleur en aroma snel door de gekookte massa.
en roer het zuur kleur en aroma snel door de gekookte massa
Giet de massa in gestempelde poederbakken, bestuiven met een dunne laag gietpoeder. Na 12 uur laten drogen, kunnen de pectine snoepjes ontpoedert worden.
Glaceer de vruchtjes met pure chocolade.