hele artikel

Geen Sinterklaas cadeautje voor SCO tegen collectief sterk en gedreven Groen Geel
Groen Geel is en blijft een lastige tegenstander voor SCO. Dat bleek ook zaterdagavond voor eigen
publiek in de Steense, waar de blauwhemden driekwart van deze onderhoudende wedstrijd achter
deze enorm gedreven en wilskrachtige tegenstander aanliepen. De halverwege de eerste helft
geslagen marge naar 8-12 was in de slotfase op 18-22 dan ook nog steeds intact. Met een flinke
dosis veerkracht en opportunisme kwam SCO nog wel terug tot 21-22, maar de gelijkmaker viel niet,
zodat Groen Geel alsnog de niet geheel onverdiende 21-24 zege kon veilig stellen.
Cruciaal
Na een mislukt eerste deel veld en een valse start in de zaal tegen NIC had GG trainer-coach Frits
Wip van tevoren al aangegeven, dat het duel tegen SCO voor zijn ploeg cruciaal zou zijn voor wat
betreft meedoen in het linker of rechter rijtje. De gedrevenheid spatte er dan ook vanaf de eerste
minuut af bij de gasten die hun huiswerk goed hadden gedaan en de puntspelers bij SCO weinig of
geen ruimte gunden. Daarnaast miste SCO de dreiging en de steun van de geschorste Britt Rottink al
verving Annemijn Zwolle haar op verdienstelijke wijze en was arbiter van der Linde deze avond erg
royaal met vrije ballen en strafworpen en zeker niet op de hand van de thuisclub. Daarnaast
beschikken de gasten na de komst van Florian Gendrault van AW in de zaal over een erg compleet
herenkwartet met aan de degelijke dameskant ook nog eens de scorende inbreng van uitblinkster
Nanda Conijn, die Jantine Hoogeveen een lastige avond bezorgde.
Gelijkopgaand
Na de openingstreffer van Frank van der Veen, die verder weinig ruimte werd gegund, was het een
kwartier lang stuivertje wisselen tussen beide teams. Reeds toen was duidelijk dat SCO weinig ruimte
kreeg van het kort en consequent dekkende Groen Geel en zich minder gemakkelijk kansen wist te
scheppen dan de gasten die via Nanda Conijn optimaal profiteerden van de vele vrije ballen. Ruim
halverwege hielden de teams elkaar nog steeds in evenwicht tot 8-8, waarna de gasten steeds meer
het initiatief tot zich trokken. Bij SCO vond men elkaar in deze fase steeds minder gemakkelijk door
de strakke persoonlijke dekking en was er vaker sprake van misverstanden en snel balverlies. Groen
Geel profiteerde daar in deze fase goed van en toen Wolter Achttien op 8-10 ook nog eens een
prachtige doorloopbal miste waren de gasten er als de kippen bij om de marge te verdubbelen. 8-12
Deze tik kwam hard aan bij een aftastende thuisclub die uiteindelijk bij een 9-13 ruststand de
kleedkamers zou opzoeken.
Weinig ruimte
Ook na de hervatting wensten de gasten geen gas terug te nemen en werd de thuisclub weinig
ruimte gegund. Daardoor had SCO de grootste moeite om iets van de achterstand af te knabbelen en
was de marge na 10 minuten nog steeds even groot; mede omdat Groen Geel vanaf de stip miste.
14-17 Even gloorde er weer hoop toen Henk Jan Bakker 15-17 scoorde maar veel te snel herstelde
GG via twee doorbraken de marge weer. Doordat SCO het in zowel verdedigend als aanvallend
opzicht lastig had tegen opponent bleef men achter de feiten aanlopen. Met het inbrengen van
Annick Koning hoopte SCO in het 2e aanvalsvak voor wat meer dreiging te zorgen en alsnog iets te
forceren. Met nog ruim 5 minuten op de klok leek dit succes te hebben toen SCO via Henk Jan
Bakker en twee benutte strafworpen van Pascal Frieswijk in no-time terug kwam tot 20-22. Groen
Geel vluchtte in een time-out toen Jantine Hoogeveen vervolgens ook nog eens de aansluitende 21-
22 scoorde en de wedstrijd alsnog leek te kantelen. Daarna had de gelijkmaker kunnen vallen, terwijl
de laatste minuten wegtikten. Kunst was om het geduld te bewaren in verdedigend opzicht. Dat lukte
echter niet, want de uitblinkende Ivan Karsters verschalkte Frank van der Veen, waarna het in feite
game-over was voor de blauwhemden.
SCO coach Aegle Frieswijk wist dat het op voorhand zwaar zou worden. ‘Groen Geel wil natuurlijk wel
mee strijden om plaats twee. Dus winnen was voor hen een must. En ze hebben gewoon een goede
ploeg. Daar komt bij dat wij niet super waren vanavond en de arbitrage zeker niet mee hadden. We
kwamen daarnaast vanavond op bepaalde momenten aanvallend wat tekort tegen deze complete
ploeg. Maar ja, als de gelijkmaker in de slotfase nog valt kun je zo’n wedstrijd ook alsnog winnen.’
Voor SCO scoorden: Pascal Frieswijk 7x, Henk Jan Bakker 6x, Wolter Achttien 3x, Jantine Hoogeveen
en Marloes Frieswijk elk 2x, Kim van Dalen, Annemijn Zwolle, Frank van der Veen.