VERLIESPARTIJ SCHAADT PHOENIX NIET

VERLIESPARTIJ SCHAADT PHOENIX NIET VOLLEDIG
ZOETERMEER - Nog drie finales stonden er op het programma voor het eerste team van Phoenix.
Drie overwinningen, en de ploeg van trainer/coach Rob Siemer zou kampioen zijn. Een prestatie
die stadsgenoot Meervogels eerder het weekend al zeer verdienstelijk volbracht. Voor Phoenix
ging het in het eerste duel van het drieluik echter al mis. In de eigen Veur bleek het Rijswijkse
Refleks te sterk; 13-12. Later op de middag bleek echter dat Phoenix een grote helpende hand
toegestoken kreeg van degradatiekandidaat Haarlem. Zij speelden met 21-21 gelijk tegen nummer
twee Tilburg, waardoor Phoenix nog steeds alleen koploper is. De voorsprong in de stand op
Tilburg is echter wel gehalveerd van twee naar één punt(en).
De voortekenen voor de wedstrijd tegen Refleks waren niet al te gunstig. Phoenix had haar laatste
wedstrijden (op Futura uit na) steeds moeizaam weten te winnen. Tevens was de laatste verliespartij dit
zaalseizoen uitgerekend tegen Refleks (13-11). De thuiswedstrijd bleek helaas angstaanjagend veel
parallellen te kennen met de wedstrijd eerder in december.
Weer voorsprong bij rust
De eerste score van de middag kwam van de hand van Christiaan Pieper. Hij verzilverde een door
Esmee Putting verkregen strafworp. Vervolgens kwam vrijwel de gehele eerste helft het initiatief in
handen van de bezoekers. Met name de directe tegenstander van Sander van der Bent bleek vandaag
de enige speler in het veld die echt om een boodschap gestuurd kon worden. Van der Bent verdedigde
gewoon goed, maar kon niet voorkomen dat Jascha van Lith in de eerste helft al driemaal van grote
afstand tot score kon komen. Vijf minuten voor rust kwam Phoenix echter toch langszij via twee treffers
van Sven van Baggum (6-6). Doordat Christiaan Pieper en Stefan Naerebout ook nog tot scoren wisten
te komen kon Phoenix de kleedkamers opzoeken met een 8-6 voorsprong.
Gelijk opgaande tweede helft
Eerder dit seizoen in Rijswijk mocht Phoenix ook met een voorsprong van twee goals verschil gaan
rusten. Net als toen verdween ook zondag de voorsprong direct na de onderbreking als sneeuw voor de
zon en stond er al snel weer een gelijke stand op het bord. Ook nu was, net als eerder, het verdere
verloop van de tweede helft er één van stuivertje wisselen. Scores van Tess Ouwerkerk (doorloop op
snelheid), Sander van der Bent (schot van grote afstand), Esmee Putting (één vrije bal gehad en
verzilverd met een fraai mandloos schot) en Sven van Baggum (strafworp) zorgden ervoor dat de stand
met nog zo’n drie minuten te gaan gelijk was; 12-12.
Debacle
Vervolgens kwam het moment dat Phoenix een beetje op twee gedachten kwam te hinken; gaan voor
een overwinning, of zorgen dat je in ieder geval niet verliest. Een gelijkspel zou er immers voor zorgen
dat Phoenix nog steeds alleen op kop zou staan. Daar tegenover stond dat Refleks echt moest winnen
om nog kans te maken op een kampioenschap. Het vak van Christiaan Pieper en Stefan Naerebout
stond in de aanval, en dit vak werd zeer strak verdedigd door Refleks. “Het was duidelijk te merken dat
Refleks goed geanalyseerd heeft”, zou Rob Siemer hierover na afloop zeggen. Helaas kon ook de
dinsdagtraining (tijdens een gasttraining van een aantal heren werden Pieper en Naerebout werkelijk tot
het absolute uiterste gedreven) er niet voor zorgen dat het vak nog tot scoren kon komen. Toen er min of
meer voor gekozen werd om de wedstrijd uit te spelen kreeg de Phoenix-aanval, enigszins discutabel,
lopen tegen. De al eerder genoemde Van Lith toonde zich vervolgens meedogenloos en schoot zijn
ploeg (weer in de laatste minuut) naar de overwinning; 12-13.
Helpende hand
Een grote deceptie voor de Zoetermeerders, de titelstrijd lag immers weer helemaal open. Echter bleek
een paar uur later dat Haarlem zichzelf en Phoenix een grote dienst bewees. Via een telefonische
livescore van Justin van der Heemst bereikte de ploeg het nieuws dat Phoenix door het gelijkspel in de
Noord-Hollandse hoofdstad nog steeds alleen koploper is. Dit resultaat zorgde er zelfs voor dat er later
op de avond nog een toast is uitgesproken op de spelers van Haarlem.
Wanneer Phoenix kampioen wil worden na veertien wedstrijden, zal het nu echt geen punten meer
mogen laten liggen. Er komen nog twee finales, te beginnen a.s. zondag uit in Veldhoven bij SDO
(aanvang 12.40 uur). Op 9 maart komt KZ/Danaïden op bezoek en dit zal, bij een overwinning in NoordBrabant, de kampioenswedstrijd zijn. Er zijn echter kapers op de kust: op de huidige ranglijst staan
Tilburg en Refleks respectievelijk slechts op één en twee punt(en) achterstand.
Phoenix 2
Phoenix 2 is goed bezig de afgelopen weken. De ploeg van trainer/coach Rob Schoof won haar laatste
twee wedstrijden, en ook tegen de reserves van Refleks zou er zo maar weer gewonnen kunnen
worden. Uit in Rijswijk had Phoenix nog last van haar vaste kwaaltje (de wedstrijd slecht starten en gelijk
tegen een fikse achterstand aankijken), mede hierdoor werd er pijnlijk verloren. De laatste weken start
de ploeg echter een stuk scherper, zeker verdedigend was dat afgelopen zondag ook het geval.
Phoenix begon de wedstrijd op volle oorlogssterkte. Yara Weber en Elmas Arendse keerden terug van
blessures, maar startten nog wel vanaf de bank. Op diezelfde bank kon de vorige week zeer
verdienstelijk ingevallen Kevin van Mil helaas geen plaatsnemen. In zijn eigen wedstrijd met Phoenix 4
tegen stadgenoot Meervogels (13-13 gelijkspel, waardoor het vierde nu zeker is van lijfsbehoud)
scheurde hij zijn achillespees af. De wedstrijd zelf was er één van extreem weinig goals. Scores van
Robbert Zwaan, Donny Ouwerkerk en Roos Bazuin zorgden ervoor dat er vlak voor rust een stand op
het bord stond van slecht 4-5. Vervolgens brak er een minuut aan die niet snel vergeten zal worden.
Hanneke Louwsma wist zo’n 60 seconden voor tijd te remiseren (5-5), een mooi resultaat na een
moeizame eerste helft. Ondanks het feit dat het veel logischer was om de wedstrijd uit te spelen tot aan
de rust, was het Phoenix dat nog liefst tweemaal wist te scoren. Afstandsschoten van Roos Bazuin en
Donny Ouwerkerk zorgden ervoor dat er opeens gerust kon worden met een, voor deze wedstrijd, zeer
comfortabele 7-5 voorsprong.
De laatste minuut van de eerst helft bleek uiteindelijk beslissend. Refleks wist de tweede helft namelijk
slechts tweemaal tot scoren te komen. Voor Phoenix was het resultaat nog magerder. Ondanks veel
kansen (zo werd er een strafworp gemist, en een strafworp gigantisch gemist) wist de ploeg slechts
éénmaal te scoren. De korte kans die Stan Ottevanger 21 minuten voor tijd(!) verzilverde bleek echter
voldoende; 8-7.
Gewijzigde opstellingen
Doordat Wion 2 won van Fortuna/MHIR is het tweede nog lang niet in veilige haven. De reserves
hebben echter alles in eigen hand. Wanneer de laatste twee wedstrijden winnend afgesloten worden,
dan is de ploeg sowieso zeker van lijfsbehoud. Komende zondag moet Phoenix ook naar Noord-Brabant
en speelt het om 17.30 tegen het reeds gedegradeerde DOT/Oss Klaverblad Verzekeringen. Overigens
ontbreekt er komend weekend in Noord-Brabant een hele batterij aan spelers. Van de selectie ontbreken
Anouk Sintniklaas, Ineke Ouwerkerk, Stan Ottevanger en Robbert Zwaan en van de vaste
invallers/reserves zullen o.a. Donny Ouwerkerk en de eerder genoemde Kevin van Mil afwezig zijn. Met
wat andere gezichten op bepaalde plaatsen moeten de Phoenix-ploegen echter nog steeds in staat
worden geacht om met een bevredigend resultaat huiswaarts te keren.