Verslag - Basketball RTC Noord

BV Orca’s – VU18 RTC Noord 25-10-2014
Op zaterdag ging de reis naar Urk. Voor de ene helft van het team rechtstreeks vanuit Groningen,
voor de andere helft vanuit Eindhoven. 4 speelsters deden mee met U20 en moesten daarna mee
door naar Einhoven. U20 speelde ene verschrikkelijk spannende wedstrijd met overtime. De hoop
was om rond 15.30 uur weg te rijden uit maar dit werd 16.00 uur. Dus dat werd even aanpoten om
de wedstrijd om 18.00 uur op Urk te halen. Dit wel met een overwinning van U20 op het netvlies.
Alles zat mee en we stapten om 17.30 uur de sporthal te Urk binnen. Helaas geen tijd meer om dat
camera te installeren. Dus deze keer geen beelden van onze wedstrijd.
Van tevoren aangegeven dat spelen op Urk een ervaring is. Mensen op Urk zijn trots, en dat laten ze
horen. Een volle tribune met luid aanmoedigende mensen is hier niet vreemd.
En zo geschiedde.
De wedstrijd begon voortvarend. Het was duidelijk te zien dat er leer was getrokken uit de wedstrijd
van vorige week tegen u20 Hoofddorp. De aanval werd goed doorgespeeld, er werd gedrived en dit
alles resulteerde in een voorsprong van 12 punten na 7 minuten. Verdedigend ging het minder. Te
weinig druk. Niet uitboxen. Orca’s kreeg tweede kansen. Hierdoor kwamen terug tot 7 punten.
1e kwart: 10-17.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Echter dit geldt helaas niet voor ons. De klad komt erin. De
defense laat nog meer te wensen over. De meest onmogelijk ballen van de Orca’s gaan erin. En nu
kun je zeggen dat dit mazzel is, maar nee. Dit is hun spel. Heel erg moeilijk om tegen te spelen en dus
moet je je hele kunnen op het veld laten zien. Passie, agressie en vooral trots. We werden wederom
afgetroefd. Na 6 minuten in het tweede kwart kwam Orca’s langszij. Gelukkig beperkten we de
schade en gingen we met gelijke stand (32-32) de rust in.
We wisten wat er te doen stond. Met je hart spelen. Tactische uitleg had geen enkele nut. Waarom
kwam Orca’s dichterbij? Omdat ze met passie spelen. Zij wilden de bal en scoren. Op dat moment
stonden wij erbij en keken ernaar. Vanaf het derde kwart heb ik de speelsters zelf uit laten zoeken
wat te doen in het veld. Wel aangegeven; rebounden, actieve defense en alleen nog maar pick&roll.
Langzaam maar zeker kreeg iedereen een beetje het gevoel wat er voor nodig zou zijn om de
wedstrijd naar ons toe te trekken. Na de grootste achterstand van 8 punten krabbelt het team op en
eindigt het 3e kwart in 50-46 voorsprong voor de Orca’s.
Het goede eind van het 3e kwart zet zich voort in het 4e kwart. In de eerste 5 minuten slaan we een
gat van 5 punten. Maar dan komt het publiek meedoen, en ondertussen is ook de wedstrijd op het
andere veld afgelopen. Achter de banken staat het vol met mensen die laten weten voor de Orca’s te
zijn. Nou dat is een hels kabaal kan ik jullie vertellen. Het brengt ons van slag en er wordt vanaf
minuut 6 t/m minuut 9 niet meer gescoord. Orca’s trekt de stand gelijk in de 9e minuut. 59-59. Zullen
we alweer een verlenging gaan meemaken? Orca’s scoort en komt 2 voor. Vlak daarna scoren wij, 6161. In de laatste minuut houden we het hoofd cool. Door goede drive krijgen we vrije worpen.
Hiervan gaat één raak. 61-62. De seconden tikken weg. Orca’s geeft foute passes en door in een
aanval de basket aan te vallen hebben we een and-1. 61-64. Er is nog wel tijd voor de Orca’s om een
3 punter te scoren. Onze defense staat goed en de kans op een 3 punter is verkeken.
Nou….. dat was een gevecht. De winst gaat mee naar huis. A.s. zaterdag gaan we naar Haren.